Toervaren

TungelroysebeekZondag morgen 17 maart ’13, binden Robert, Miek, Willy, Susan, Hay, Alf en Alois boten op de boten wagen. Met droog en rustig weer gaat het naar Altweerterheide, nabij de Belgische grens. Met instappen komt zelfs de zon eruit, wat de vrolijke stemming nog verhoogt.

Wij varen enkele honderd meter stroomop om tot aan de instroom Raam te komen. Het rustig stromend water maakte dit mogelijk. De hele loop van de Tungelroysebeek is “gerenaturaliseerd”. De beek kronkelt rustig door Limburgs landschap met veel riet aan de oevers.

Bij de enige stuw in dit traject, moet overgedragen worden, dit i.v.m. een wals en veel riet in het water. Een mooie gelegenheid om te lunchen.

De sporen van de bevers zijn niet te overzien. Zelfs een burcht met zichtbare toegang ligt aan de oever. Weer begeleiden ons twee zwanen. Later zien wij er nog een, die ons dan als “spookvlieger” akelig dicht over de koppen scheert. Bij het Kanaal van Wessem-Nederweert stappen wij uit. Weer hebben wij een leuk stukje Limburg leren kennen, een mooie vooruit blik op het tweede deel van de Tungelroysebeek.

Tungelroysebeek2

Alois Högerle