knobelvijverAfgelopen weekend was alweer de 68e Knobeltocht in de 75 jarige Viking historie, tevens werd dit weekend benut om het jubileum te vieren. Dat de waterafvoer na 68 jaar toch nog voor verrassingen kon zorgen is wel gebleken.

Vrijdag werd de Molenbeek gevaren, het waterniveau was na de overvloedige regenval van de afgelopen periode voldoende gedaald om onder de bruggen door te kunnen, een succesvolle tocht. Ondertussen werd in het clubgebouw de waterstand / afvoer in de Maas met zorg gevolgd en werd duidelijk dat met actuele afvoer groter dan 600 m3/ sec een evenement op de Maas niet zou toelaten, direct gevolg hiervan dat de Elefanten race afgelast werd en een alternatief voor het Knobelen gezocht moest worden.

Op zaterdag vertrok een grote groep toervaarders naar de Ruhr, en werd bij de oude beemden de handen uit de mouwen gestoken om de vijver in gereedheid te brengen voor de allereerste knobeltocht buiten de Maas. Terwijl de groep bij de Ruhr geconfronteerd werd met onverwacht hoog water leverde het maaien en bouwen bij de vijver een leuk decor en was de hoge waterstand aldaar zelfs een voordeel. Aldus werd om 18:00 het startschot voor een ludieke Knobelversie gegeven.

Het startschot om 18:00 was tevens het signaal om 75 jaar Viking te vieren met, naast alle actieve kanovaarders en oud kanovaarders, vertegenwoordiging van het watersport verbond en de gemeente Venlo. Vanuit het watersportverbond werd door Jan Dirk Nijkamp gerefereerd de historie van de Viking via het NKB naar het Watersportverbond met als rode draad het continu verbeteren van de ondersteuning en belangenbehartiging voor de kanovaarders. De verbondenheid tussen het waterportverbond en de Viking is gesymboliseerd met een tegel waarop beide logo’s prijken.

Namens de gemeente Venlo wees wethouder Brouwers op de sage van Hermold de Noorman om aan te tonen dat de Viking historie in deze regio nog verder teruggaat dan 75 jaar. Tijdens zijn vlucht voor Erbert, heer van Belfeld, springt Hermold uit het raam van de burcht in de Maas. De burchtheuvel heet daarom nog altijd “Snellesprong”. De gehele sage (met femme fatale Ida) hangt inmiddels aan de wand in onze kantine.

Na het officiële deel van het programma werden, met een eerste plaats voor Charlotte, de knobelprijzen uitgereikt en werd samen met oud leden tot diep in de nacht feest gevierd.