Onder bijna zomerse omstandigheden werd op zondag 1 november in Venlo op de Maas het NK afvaart kanovaren gehouden. De scholieren moesten daarbij een 2,5 km lang parcours vanaf de oude loswal in Tegelen naar het Viking gebouw in Venlo Zuid afleggen. De “niet-scholieren” starten net onder het veerpont in Steyl met eveneens de finish bij het clubgebouw van K.V. Viking Venlo. De lengte van dit traject is 4 km. Het laatste NK afvaart over de lange afstand dat door de kanovereniging uit Venlo Zuid werd georganiseerd was in 2012. Door deelnemers uit Duitsland en België, had deze Viking Cup-wedstrijd een internationaal karakter, maar de NK-titels konden alleen gewonnen worden door deelnemers in het bezit van een Nederlandse wedstrijdlicentie.

Zeker daar er geen extreme weers-omstandigheden waren, waren er mbt de NK-uitslagen geen verrassingen te melden. Alle favorieten losten de verwachtingen in, zoals m.n. Sebastiaan Verhaagh, die ondanks zijn 25 jarige leeftijd al voor de 6e maal in successie de titel bij de senioren in de wacht sleepte. Vooralsnog is er ook nog niemand bij de senioren die zijn hegemonie ter discussie stelt, de nr.’s twee en drie waren Victor den Haan (Viking Venlo) en Dragan Bijelic (TWV Hengelo) . Ook junior Guus van Veen heeft nog een lange weg te gaan om het niveau van Verhaagh te evenaren of zelfs te verbeteren. Maar onder de junioren wist hij wel duidelijk de titel voor zich op te eisen. De nummers 2 en 3 waren afkomstig van TWV Hengelo en waren Max ten Oever en Ingo Hazel. Dat lukte ook Pascal Lucker uit Hout-Blerick bij de Masters, die Hans Smits, van KV de Trekvogels uit Haarlem ruim voor wist te blijven. Ton Brouwers van Viking Venlo pakte in deze categorie de bronzen medaille.

Op de korte afstand bij de scholieren, dient zich bij de Viking een nieuw talent aan in de persoon van de 12 jarige Sten Houben, hij wist clubgenoot Stan Dekkers op gepaste afstand te houden. Stan Dekkers had dan weer een grote voorsprong op de nummer 3 Boaz Smits uit Haarlem. Mooi was dat de vaartijd van Sten Houben in vergelijking  met de internationale tegenstand bij de scholieren B goed was voor een tweede plaats, weliswaar op enige achterstand  op de duitse winnaar Julian Heckler (KCD Duesseldorf), maar toch ! Ook Pascal Lucker werd tweede in zijn categorie, hij moest nipt zijn meerdere erkennen in Thomas Gawehn (STV Siegburg, Dui). Sebastiaan Verhaagh en Guus van Veen wisten in hun klasse keuriger wijze ook de open wedstrijd om de Viking Cup op hun naam te zetten, en dus geen buitenlander voor te laten gaan.

Bij de dames en de heren C1 was er onvoldoende deelname voor een officiële NK-titel. Mooie PR voor de kanosport was nog dat de jongste deelnemers van deze wedstrijd, zijnde Raf Lucker (7 jaar) middels een paginagroot artikel, de rubiriek Sportjunior mocht vullen in het Dagblad de Limburger (artikel is bijgevoegd). Verder zijn fotos’van Sebastiaan Verhaagh (witte boot) en Sten Houben (oranje boot) toegevoegd.

Tekst: S.E.L. Lucker-Trienes / Foto: Esther Domingus / Artikel DdL, Sven Poels en Foto DdL Mijntje Wismans.

sebastiaan